Bodyfitness

Detta är en text jag skrev efter min första tävlingsdiet o  Bodyfitnesstävling, de andra dieterna har varit lite lättare så detta är altså text utefter min första erfarenhet med tävlingsdiet o scenen.

Har du tänkt att tävla i Bodyfitness? Då har jag några tips, ideér o frågor att dela med mig av utefter den erfarenhet jag fick från min första Bodyfitness tävling!

Vad ska jag börja nånstans??? Det är ju tusen saker att tänka på… Detta inlägget skriver jag rakt upp o ner vad som poppar upp i huvudet så det kan hända jag glömmer nåt…

Har du rätt fysik? Många går upp på scenen alldeles för tidigt, innan de hunnit lägga på sig så mycket muskler. Har du inte tillräckligt med muskler ser du bara anorektisk ut på scenen utan underhudsfett – inte snyggt… Kroppen ska också vara symmetrisk, du ska ha en fin ”ram”. Ingen vinner på att ha en bred rygg utan några benmuskler…

 

Har du kunskapen? Om tränings uppbyggnad o träning under deff? Du kanske behöver en coach som hjälper dig med träningsupplägg och dieten. Annars finns många forum att lära sig mycket av också fast en del får man ju ta med en nypa salt…

Vilket team? Ska du tävla måste du tillhöra ett team, finns massa att välja mellan. Men min rekommendation är att hitta ett team som står för dina värderingar, kan underlätta att ha dem i närheten för teamträffar osv. Kolla upp vad som ingår i teamet. Endel lägger ner mycket energi på sina medlemmar och andra inte, ofta är man ju i stort behov av hjälp vid första tävlingen o då är ett bra team kanon att kunna vända sig till. Meningen med ett team är ju att man delar sina kunskaper och hjälps åt även om man tävlar i samma gren o klass!

Sitt i publiken på tävlingar. Perfekt för att se hur det funkar på scen o du ser också allt ur ett annat perspektiv än man gör som tävlande själv. Vad ser bra ut på scen? Vilken bikini ser bra ut, hur ska du föra dig, olika moment, hur ska du stå osv… Youtube o internet är ju också perfekt att leta information o kolla på tävlingar.

Information om regler! Du kan bli nerdömd av domarna om du missat något moment som fel storlek på bikini, eller fel höjd på klacken på dina skor, accesoarer m.m. Kolla på SKKF:s hemsida vad som gäller, den uppdateras också med regeländringar m.m.

Skaffa tävlingslicens genom SKKF:s hemsida.

Sätt upp ett mål! En målbild i huvudet eller på papper som du kan tänka på de dagar det känns lite tufft, jag lovar dig att de tuffa dagarna kommer! Vad är ditt mål, final? pallplats? att klara dieten? Hur ska du se ut fysiskt tävlingsdagen? Realistiska, utmanande mål!

Hur och vad är du redo att offra för din satsning? Även om man inte tror att dieten kommer påverka omgivningen så mkt så gör det det mer eller mindre. Mycket tid går åt till att laga mat o tränavad ska du prioritera bort för att hinna med din nya satsning? Förmodligen försvinner lite av ditt sociala umgänge, ofta finns inte energin i slutet av en diet att umgås o åka å massa utflykter m.m. Jag känner inte någon som gått på diet o varit på topphumör o haft massa energi dieten igenom så ofta blir saker som städning o annat tidskrävande åsidosatt – orkar du se dammråttorna i hörnet?  Står dina närmsta ut med dina ev humörsvängningar o trötthet m.m.


Har du skalle till att gå hela vägen? I en tävlingsdiet pressar du dig själv till nya gränser hela tiden. På alla områden, i gymmet måste du pressa dig fysiskt även om inte orken finns där. På ICA, på gymmet, på promenaden, på jobbet måste du kanske vara social o hålla god min även om du har en riktigt skitdag. Det kommer flyta många lustiga tankar i huvudet o humöret gör dig lättirriterad så tänk innan du talar. I slutet av min diet orkade jag vissa dagar inte ens ta en promenad på 25 min hem från jobbet efter träningen för jag var helt slut på energi. Kunde stanna halvvägs o nästan bryta ihop så psykiskt påverkas du också mycket. Jag blev stärkt och fick lära känna nya sidor av mig själv (både bra o dåliga) men samtidigt som jag växte som människa, var jag nästan psykiskt instabil ibland. Innan min diet hade jag väldigt svårt att förstå hur man kan bryta ihop för en så liten sak som att man tex inte klarar av hela promenaden hem. Men man e ju fan inte helt 100 i skallen under dieten så då var det så jag reagerade, helt normalt i min lilla dietvärld! Bryt ihop o kom igen!

Har du tiden? De flesta som går på diet inför tävling tränar mellan 14-25 timmar i veckan, nästan ett halvtidsjobb! Alltså mååååånga timmar på gymmet! Laga maten tar också tid.

 

Har du pengarna? Det kostar mer än man tror. Vad jag kan tänka på just nu så kostar ju coaching, tävlingslicens, tävlingarna kostar ibland att delta i, 2 bikini(inget man köper på HM precis), ev 2 par skor, smycken, hår, smink, färg på tävlingsdagen, hotell till tävlingshelgen, resor o hjälp med till tex poseringsträning, speciell kost o kosttillskott m.m.

Öva posering o t-walk! Det går inte öva för mycket, det ska sitta i ryggmärgen! Fota, filma, be någon erfaren bedöma dig o ge tips o råd. Eller anlita ett proffs! Har du en bra fysik men inte kan presentera den på scenen så har du gjort hela jobbet i onödan…

 

Fundera på varför du vill tävla! Gör du det för den egen skull, en utmaning, verkar det bara kul, vill du bli kändis, är det kanske någon annan o egentligen inte du som vill att du ska tävla? Vilket själ du än har måste du göra det för din egen skull o satsa helhjärtat!

Berätta vad du gör för folk i din omgivning. Det är lättare att få stöd om de vet varför du äter som du gör eller varför du kanske inte alltid är på topp eller varför du inte äter kakor hos mormor en onsdag… Detta är ju e smaksak såklart, men en del vill ju hålla tyst o köra sitt eget race också. Men jag har en förmåga att vilja prata av mig så till ”rätt” personer delade jag med mig om min satsning o fick jättemycket pepp o tips på vägen!

Skaffa ett bollplank! Någon eller några som pratar samma ”fitness språk” o gärna någon som har erfarenhet o kan besvara alla dina frågor. Eller bara någon att prata av dig med, någon som är bra på att lyssa o ge dig åsikter från ett annat perspektiv.

Hitta motivation! Du måste hitta ditt sätt att pressa dig själv, du kan inte alltid ha någon annan som som puschar dig. Varje gång jag satt på cykeln i vardagsrummet o mådde piss o funderade på att skippa sista 10 minuterna så tänkte jag: Det finns alltid någon tjej som gör det bättre än mig! Tränar hårdare än mig, kör mer förbränning än mig, äter bättre än mig, puschar sig bättre än mig osv osv. Den meningen fick mig att alltid sitta kvar de sista 10 minuterna, inte fuska med maten o köra så hårt jag orkade på gymmet! Jag skrev också ut ett A4 med bilder på några förebilder som jag fick syn på då o då o det höll mig fokuserad på målet.

Fota kroppen varje vecka! Kan kännas obehagligt i början men sen är det sååå kul att se framstegen! Man kan lätt  bli lite självblind o inte se några förändringar, men då har du korten som visar avrt på vitt vad som händer med din kropp.

Planera! Jag planerade mer än inför mitt bröllop! Ändå var jag ute i sista sekund med bikini, hår o annat o fick stressa som en tok sista dagarna – inte bra! Förberedelser är A och O!

Men det viktigaste av allt…. Ha kul på vägen! Har du inte roligt på resan o det här är något du inte vill till 100% så går det inte hela vägen… Gör träningen rolig, uppskatta förändringarna av din kropp o stärks av din utmaning!  Så lovar jag dig att din väg till tävlingen kommer vara det tuffaste men roligaste du gjort, du kommer vara så stolt över dig själv o vad du presterat – med all rätt! Och även om minuterna på scenen är få så är de värda allt blod, svett o tårar som droppat på vägen dit!!

 

Och sen är det ju så mycket mer än bara minuterna på scen, allt runtomkring! Fotograferingar, alla goa människor o nya kontakter du får, men framförallt – DU HAR NÅTT DITT MÅL och uppfyllt en av dina drömmar!

Det här var lite av vad jag kom att tänka på inför en tävling, hoppas du fått lite hjälp på vägen om du står i valet o kvalet….

Kanske syns vi på scenen i framtiden! :-)

15 kommentarer för “Bodyfitness

 1. Nice tack så mycket sånt här behöver man som ny!
  Tusen tack, jag håller på att söka om hur allt ska kunna lösa sig med en tävling som bara att få tag på en bikini inte helt lätt detta.
  Har funderingar på tammep.
  Ha de gott :-)
  Kramiz

 2. Bra inlägg, tack!
  Jag är jätte intresserad av body fitness, eller blir mer och mer. Men jag kännerm ig så osäker på hur det ska gå till. Hur man börjar ta tag i det lixom? Vet inte alls vart man ska börja för att verkligen förstå allting. Funderar på att åka till Allingsås nu i juni för att titta på en tävling och se lite hur det kan vara. Men samtidigt känner jag att de inte ger mig all info man behöver. Har du tips på vart man börjar?
  Måste man ingå i ett team för att tävla alltså? hur hittar man ett team?

  Hade varit jätte tacksam för svar!
  Mvh
  Sofie

  • Hej Sofie!
   Att titta på en tävling skulle jag starkt rekommendera! Då ser du ju hur det funkar med den glamourösa biten på scen o får en uppfattning om hur en tävling funkar!
   Det är mycket att hålla reda på med tävlingarna men framförallt alla förberedelser.
   Tävlingsteam måste du ha om du tävlar på annan tävling än nybörjartävlingarna Alströmer o Tammerpokalen som är under sommaren. Du kan gå in på http://www.skkf.se så har du all info där om allt som har med tävlingar, regler o nyheter inom branschen!
   Där hittar du också vika team som finns, kan va skönt med ett team i ryggen som hjälper till med frågor mm. O en bra coach som hjälper till med diet o förklarar hur allt funkar! Oftast bara att googla!
   Lycka till!

   • Tack för ditrt svar!
    Jag får helt enkelt googla vidare då :) Och försöka lära mig mer och mer.
    Jag hade hoppats på att ta mig till Alingsås ihelgen som var men fick tyvärr förhinder. Men ska försöka åka på en tävling så man verkligen får se hur det är som du säger. Åter tack :)..
    Lycka till med allt ditt!

 3. Grymt inlägg som gav svar på många frågor jag har. Om man backar tillbaka ytligare ett steg så har jag en fråga. har tränar seriös styrketräning i cirka 1 år nu och självklart har jag blivit starkare och fått mer muskler men är långt ifrån något liknande tjejerna på bilden. Min fråga är hur jag ska fortsätta träna om jag på längre sikt har mål att tävla i atletic fitness. Jag är nu idag arton år och jag har tänkt att ge det tid att bygga upp min kropp då jag vet att det tar lååång tid att bygga sig till en stor muskelmassa. Gäller det bara att fortsätta utmana sig själv hela tiden och pressa sig till fler repetitioner och tyngre vikter? Blir rädd att jag gör fel eftersom jag inte ser så stor utveckling men vet som sagt att det tar lång tid att bygga muskler.

  Är jättetacksam om du skulle svara! Tack på förhand!

 4. Hej! Tack för ett kanoninlägg! Jag har bestämt mig för att träna för athletic fitness!! Känns superkul men precis som du skriver är jag i behov av coaching så jag är nybörjare på området! Jag undrar, kan du tipsa mig om var jag ska vända mig? Bor i Uppsala. Tack för oändlig inspiration, du har lett mig på vägen mot en helt ny livsstil, spännande!!!

 5. Väldigt mycket bra information! Men min fråga är hur hittar man en bra coach? Jag bor i Göteborg, har försökt att googla mig fram men det är väldigt svårt att veta vem man skall vända sig till. Vore skönt med lite tips!

 6. Hej!
  Verkligen jätteintressant info. Jag ska börja!! Men dock på hobbynivå. Och för att fitnessbrudar e lika snygga nakna som med kläder^^ Haha
  vill göre det bästa av min kropp. Men klickade på skkf-länken och kom till en begravnings- och kyrkosida??
  //Bella

  • Kööööör bara kör!!! Alla börjar ju någonstans, hobby e skitbra men risken finns att du vill köra på mer när du märken hur kul det är med alla resultat o hur kroppen formas…:)
   Tack för upplysningen, Ska ändra länken… :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *